Hva gjør jeg når vannrørene fryser?
Hele året er det en god regel å stenge hovedkranen når vi forlater hyttene våre etter bruk. Før hovekranen stenges bør en åpne vannkranen på kjøkken og bad, slik at vannrørene blir tilnærmet tømt for vann. La kranene deretter stå åpne.
Kalde vinterdager kan medføre frostskader på vannrør som innholder vann. Når vann fryser til is, øker volumet med ca. 10%, isen vil da sprenge rørledningen. Hold derfor alle rom som inneholder vanninstallasjoner, bad, wc, vaskerom og kjøkken oppvarmet til minimum 5º C.
Har du varme fra f.eks varmtvannberederen i det tekniske rommet, kan det være lurt på kalde vinterdager å sette benkeskapdøren på kjøkkenet og baderomsdøren åpen slik at det blir litt trekk av oppvarmet luft gjennom den gråhvite flexislangen.
Selv om hovedvannledningen inn til den enkelte hytte vanligvis ligger frostfritt og i noen tilfeller beskyttet av isopor, kan vannet fryse i – og under hytten når kulden er ekstrem. Dette kan f.eks skje mellom hovedkranen (vanligvis plassert i teknisk rom eller i vinterisolert bod tilknyttet selve hytten) og kjøkken eller bad. Vannledningsrørene til kjøkken og baderom ligger vanligvis i sin beskyttende gråhvite flexislange rett under betongplaten som hytten og ringmuren står på. Det betyr at disse vanledningene under ekstrem kulde, kan ligge utsatt til dersom kulden slår inn gjennom ringmuren og inn i selve betongplaten.
Flexislangen, som er litt romslig ift selve vannledningen, har blant annet som oppgave å beskytte selve vannledningen og skadebegrense små lekasjer. Den kan også benyttes til å tine opp vannledningen som eventuelt er frosset under eller inne i hytten.
I de fleste moderne hytter er vannledningsrørene av plast og lar seg vanskelig tine på den gammeldagse måten med å varme opp selve røret med strøm.
Skulle uhellet være ute og vannet er frosset inne i eller under hytten, kan følgende metode anbefales:
- Sørg for å transportere varm luft gjennom den gråhvite flexislangen. Dette kan best gjøres (rørlegger anbefaling) ved å koble det flate endestykket på støvsugeren til den enden på flexislangen som stikker et stykke opp inne i feks kjøkkenbenken eller på badet. I andre enden av flexislangen (feks i det tekniske rommet), må det være varm luft tilgjengelig.
- Fest endestykket med kraftig tape slik at det er helt tett på toppen av fexislangen.
- Stikk støvsugerslangen inn i endestykket og start støvsugeren på laveste hastighet – hvis den har flere. For at det skal være effektivt, er det viktig at støsugeren ikke trekker annen luft enn den gjennom flexislangen.
- Etter relativt kort tid vil isen i vannrøret begynne å tine av pga den varme luften som suges gjennom flexislangen.
NB ! Skulle utvendig vannledning fryse så må det fagfolk til for å tine opp. Det blir da brukt steam/varmt vann som pumpes inn i vannrøret. Dette gjelder plast vannledninger. Er ledningen av stål eller kobber må det brukes strøm.